ŠÍPKY nakopnú Vašu IMUNITU
Šípky pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť tela – IMUNITU pred stavmi prechladnutia, chrípky, jesennej únavy, vyčerpania aj stresu. Obsahujú vysokú dávku Vitamínu C a pôsobia pozitívne aj na močové cesty.
Tiež si každý rok hovoríte, že už si ich pôjdete nazbierať a spravíte si čaj? Počuli ste o ich jedinečných účinkoch? Nie?
Kríky Ruže šípkovej sú nenáročné na pôdu, nájdete ich pri cestách, pri okrajoch lúk a lesov, proste na jeseň sa odniekiaľ všade na Vás usmievajú červené lesklé plody šípok.
Hlavným obdobím ich zberu je jeseň a ak sa nimi včas stihnete zásobiť, v zime Vám dodajú silu odolať nástrahám zimných dní. Dozrievajú od konca septembra, ale tie najlepšie sú úplne pred dozretím, keď sú krvavočervené alebo oranžové a úplne tvrdé. Tie, ktoré prejdú mrazom majú síce výraznejšiu chuť, ale nižší obsah vitamínov. Sú bohatou zásobárňou vitamínu C, E a vitamínov skupiny B, tiesloviny, pektíny, flavonoidy, karotenoidy a veľké množstvo cenných minerálnych látok /vápnik, horčík, draslík/. Priaznivo ovplyvňujú zdravotný stav, podporujú látkovú premenu a najmä posilňujú imunitu. Sú močopudné a tak prečisťujú organizmus.
Čaj z čerstvých aj sušených šípok má príjemnú chuť, nielen zahreje a osvieži, ale pomôže pri prechladnutí aj únave.
Recept na čaj: na 2 dl čaju potrebujete 2-3 gramy rozdrvených šípok, ktoré zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 až 15 min. Prekvapí Vás jeho sila, vôňa aj chuť.
Že ste ich ani tento rok nestihli nazbierať a nasušiť do zásoby? Nevadí.
V tekutom Vitamíne C od VITAMINBOTTLE nájdete okrem 30 000 mg vitamínu C a čiernej ríbezle aj silu šípok, môžete pozrieť TU:
Recept na Sirup zo šípok
Čerstvé zrelé šípky /1 kilogram/, rozrežte alebo rozpučte a zalejte vodou /2 litre vody/ Zmes priveďte do varu a pomaly varte 10 minút. Všetko preceďte cez hrubé sito a plátno, aby neostali žiadne chĺpky. Zmes opäť priveďte do varu, pridajte trstinový cukor /1,3 kg/, nechajte rozpustiť, prevrieť a horúci sirup nalejte do sklenených fliaš.
Recept na Likér zo šípok
Rozdrvené šípky zalejte 30 % kvalitným alkoholom a za občasného premiešavania nechajte odstáť 3 až 4 týždne. Potom hmotu sceďte, poriadne vytlačte a naplňte do sklenených fliaš. Jeden kalíštek Vám príde viac ako vhod počas zimných dní nielen na doplnenie vitamínu C ale aj prehriate.